Uzman hekimlerimiz tarafından muayene sonrası uygun bulunduğu takdirde aşağıdaki tıbbi raporlar adınıza verilebilmektedir.
Sağlık raporu, yaptığınız birçok resmi başvuruda karşınıza çıkabilecek bir belgedir. Sağlık raporu, sizin sağlıklı olduğunuzu kanıtlayan bir rapor olmanın yanı sıra rahatsızlığınızı veya rahatsızlıklarınızı belirleyen bir rapor da olabilir.
Hukuki tanımlamadan bakıldığında sağlık raporu kişinin bedenen ve aklen sağlığının belirli bir iş, görev veya amacı gerçekleştirmeye uygun olup olmadığına dair, belirli kriterler doğrultusunda yetkili bir hekimin yaptığı muayene sonucunda oluşturduğu ve onayladığı belgedir.
İşveren kurumların çalışanlarının sağlığını gözetmesi gerekmektedir. Bu sebeple İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliklerine göre bir çalışan yeni işe girerken veya uzun bir süre izinde olduktan sonra çalışmaya geri dönerken sağlık raporu alması zorunlu tutulmuştur.
İşe giriş raporu işlerin risk grubu durumuna göre geçerlilik süreleri değişmektedir. İşyerleri risk faktörü olarak Sağlık Bakanlığı tarafından üç kategoriye ayrılmıştır ve işe giriş sağlık raporlarının geçerlilik süresi aşağıda belirtilmiştir:
İşe girerken almanız gereken veya süresi geçince yenilemeniz gereken İşe Giriş Sağlık Raporu’nu kurumumuzdan güvenle alabilirsiniz.
Sürücü olur raporu olarak da bilinen ehliyet için sağlık raporu ilk defa ehliyet başvurusu yaparken, ehliyetinizi yenilerken veya sınıf eklerken ve ehliyetinizi kaybetiğiniz durumlarda gerekli olan bir evraktır.
2016 yılı itibariyle ehliyet sınıfları ve rapor alma şartları değişikliğe gitmiştir. Bu sebeple 1. grup sağlık raporları ve 2. grup sağlık raporları kavramları ortaya çıkmıştır.
1. grup sağlık raporları M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyet alacakları kapsamaktadır. Bu sınıflar hafif araç sürücülerinden oluşmaktadır ve bu sınıftaki sürücüler 10 yılda bir ehliyetlerini yeni bir sağlık raporuyla yenilemek zorunluluğundadır.
2. grup sağlık raporları C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet alacakları kapsamaktadır. Bu sınıflar genelde ağır araç ve ticari araç sürücülerinden oluşmaktadır ve bu sınıftaki sürücüler 5 yılda bir ehliyetlerini yeni bir sağlık raporu alarak yenilemek zorunluluğundadırlar.
İş göremezlik raporu, sigortalı bir çalışanın hastalanması, gebe kalması, iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakanması durumunda uzman doktor onayı ile almaları gereken bir rapordur. SGK tarafından iş göremezlik ödemesi alabilmek için hastaların iş göremezlik raporu alması zorunludur.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre 3 farklı geçici iş göremezlik ödeneği bulunmaktadır. Bunlar işyerinde bir kaza geçirmek veya meslek hastalığına yakalanmak, hastalık veya rahatsızlık, ve kadınlar için gebelik ve doğum olarak sınıflandırılabilir.
Kronik hastalığı bulunan bireylerin düzenli ilaç kullanması gerekebilir. Tansiyon, şeker, kolesterol gibi sürekli ilaç kullanımı gerektiren bu hastalıkların tedavisinde doktorlar sürekli ilaç raporu verebilmektedir.
Hekimlerimizin gerçekleştireceği muayene ardından uygun görüldüğü takdirde sürekli ilaç raporunuzu alabilirsiniz. Bu rapor 3 aylık, 6 aylık veya 12 aylık olabilir.
Rapor verildiği zaman ilacı alabilmeniz için reçete yazdırmanız gerekmektedir. Reçete yazdırırken yanınızda bir belge taşımanıza gerek yoktur ve reçeteniz ile herhangi bir eczaneye uğrayarak ilacınızı teslim alabilirsiniz.
Editör : Mertcan İŞKAR –
+90 (212) 597 38 26
Son güncelleme : 16.04.2024